الکترود روکشدار 

نمونه‌های متعدد از الکترود، دارای پوشش های متفاوت هستند. این محصولات بر اساس همین پوشش نیز، مزایای مختلفی خواهند داشت. الکترود روکشدار، از نمونه های محبوب این محصول می باشد.  این محصول وظیفه بسیار مهمی را به هنگام جوشکاری دارد. اهمیت این محصول در هنگام جوشکاری، باعث شده است تا افراد زیادی برای جوشکاری، این کالا را انتخاب کنند. الکترود روکش دار معمولاً به الکترودهایی می‌گویند که در جوشکاری، با قوس الکتریکی دستی استفاده می‌شوند. این محصولات، معمولاً با استفاده از مفتول فلزی و یک لایه به نام روکش تولید می‌شوند. جنس روکش آنها معمولاً یکسان نیست و هر کدام بر اساس نوع فلزی که درون آنها به کار برده می شود، روکش های متفاوت دارند. روکش آنها نیز، نقش مهمی را برای جوشکاری ایفا می‌کنند. این موضوع باعث شده تا در صنعت های مختلف از مدل های مختلف آن استفاده ی گسترده ای شود.الکترود سبب پایداری قوس الکتریکی بیشتر می شود و ایجاد آنها به راحتی انجام میگردد. همچنین نقش الکترود روکشدار در هنگام آلیاژسازی و اکسیژن زدایی هم بسیار مهم است. ضمن اینکه امکان اضافه کردن عناصر دیگر، در هنگام پوشش سیم جوش هم وجود دارد. در روکش الکترود های روکش دار، موادی  وجود دارند که پس از شروع جرقه زدن به هنگام جوشکاری تشکیل قوس به گاز مبدل انجام میشود.. عمل تشکیل قوس به گاز باعث می شود، تا هدایت جریان الکتریکی در قوس هم بیشتر شود. همچنین تعداد جرقه ها کاهش پیدا میکند، این عمل به پیشگیری از پاشیدن قطرات مذاب هم کمک می کند. این نمونه از الکترود ها، تاثیر زیادی در کیفیت جوشکاری دارند و تاثیرات آن ها اغلب به خاطر دارا بودن روکش در این محصولات است . این مدل، انواع مختلفی دارند. ما در ادامه، در مورد نمونه های گوناگون از این محصولات توضیحات بیشتری را ارائه خواهیم نمود.

الکترود روکشدار

وظیفه روکش در الکترودهای روکش دار 

همانطور که می دانید استفاده از انواع الکترود روکش دار، در با کیفیت تر شدن جوشکاری و همچنین خواص فیزیکی و مکانیکی انواع جوش اهمیت زیادی دارد. بیشتر تاثیرات مثبت در هنگام جوشکاری، به دلیل وجود روکش در الکترود ها می باشد. یکی از وظیفه های اصلی روکش الکترود این است که  از حوضچه های مذاب، در برابر اکسیژن و ازت محافظت می کند. به همین خاطر هم پس از جوش حفره به وجود نمی‌آید. همچنین وجود روکش بر روی الکترود، باعث می‌شود تا بر روی جوش سرباره ایجاد شود و همین یک مزیت مهم در این محصول می باشد. ایجاد سرباره موجب می گردد تا پس از این که عمل جوشکاری بر روی فلزات انجام می‌شود، قسمت جوش کم کم سرد شده و ساختار مولکولی آن ها شکننده نگردد. موادی که درون روکش الکترود قرار دارند، باعث پاکسازی سطح قطعه از تمام آلودگی ها و اکسید های آهن می شوند. از بین بردن آلودگی ها، موجب مقاومت خط جوش می گردند.

از دیگر وظایف روکش در الکترودها باید به پایداری قوس، شروع راحت‌ تر قوس و همچنین کمتر پاشیده شدن مواد مذاب اشاره کرد. وجود روکش در الکترود، به ذوب شدن فلز پایه کمک می کند. این امر سبب می شود تا جوشی محکم و یکنواخت به وجود آید. یکی از موثرترین  وظایف روکش این است که باعث بهبود شکل ظاهری قسمت جوش خورده می‌شود.  همچنین سرعت جوشکاری را هم بیشتر می‌کند. اگر می‌خواهید فرایند جوشکاری به درستی انجام شود، حتما باید از الکترود روکشدار استفاده نمایید. این محصولات به دلیل ناپیوستگی های متعددی که درون خود دارند، موجب شکل گیری بهتر و رفع شدن عیوب جوشکاری می گردند. بنابراین از مهمترین محصولات به هنگام جوشکاری محسوب می‌شوند. وجود روکش، به شکل گیری  جوش مناسب بر روی فلزات کمک زیادی می‌کند.

انواع الکترود روکشدار کدامند

امروزه الکترودهای روکش دار مختلفی در بازار در دسترس هستند. اغلب این محصولات، بر اساس ماهیت پوشش متفاوت می باشند که ما در این مطلب به 5 نوع  از آنها اشاره خواهیم کرد.

الکترود روکشدار سلولزی

این نوع از الکترود ها که از تجزیه هیدروژن آزاد شده به وجود می‌آیند، گرمای زیادی را تولید می‌کنند. ایجاد گرمای زیاد باعث می شود تا جوش هایی که ایجاد می شوند، نفوذ زیادی داشته باشد. این محصولات برای پاس ریشه مناسب هستند. علاوه بر اینکه این محصولات عمق زیادی ایجاد می‌کنند، انجماد آنها نیز در کمترین زمان ممکن انجام میشود. به دلیل این که انجماد آنها سریع می باشد، برای جوشهای سرازیر یا سربالا هم مناسب هستند. برای این نوع الکترودها می‌توان از جریان های مختلفی استفاده نمود.

الکترود روکشدار روتیلی

این نمونه از محصولات در ترکیبات خود حاوی سدیم و پتاسیم هستند. این موضوع باعث می شود تا قوس آن ها آرام تر انجام شود و پاشش مواد مذاب این الکترودها به حداقل میزان ممکن برسد. اما باید بدانید که مقدار نفوذ این محصولات، به نسبت نوع سلولزی ها کمتر است.  این نمونه از الکترودها به رطوبت حساس نیستند و به راحتی می توان با آنها جوشکاری را انجام داد. از مزایای استفاده از این نوع الکترودها، باید به جدا شدن راحت گل جوش یا سرباره اشاره کرد. همچنین این محصولات، با استفاده از جریان AC و DC هم قابلیت استفاده دارند.

الکترود روکش دار اسیدی

این نوع دارای پوشش بسیار ضخیم است. حجم سرباره که توسط این مدل ها تولید می‌شود، بیشتر می باشد. این مدل نسبت به بقیه ظاهری مناسب دارند. قابلیت جدا شدن سرباره هم از مزیت های این محصولات است. میزان نفوذپذیری این آن، به نسبت دیگر نمونه ها کمتر است.

الکترود روکش دار اکسیدی

این نوع ، دارای میزان بالایی پودر آهن است، به همین دلیل هم پوشش آنها کاملاً ضخیم می باشد. استفاده از این محصولات برای جوش دو قطعه موجب می شود که سطح جوش کاملا صاف و مناسب باشد. برداشتن گلجوش سرباره هم توسط این الکترودها راحت است.

الکترود روکشدار قلیایی

روکش دار قلیایی، در پوشش خود دارای هیدروژن کم است که همین امر باعث باکیفیت تر شدن آن می گردد. جوشکاری با استفاده از این مدل، می‌تواند قوس کمتری ایجاد کند. این الکترودها، پس از تولید در کوره قرار می گیرند. به همین دلیل رطوبت آنها به کمترین حد ممکن می رسد. از کاربردی ترین نوع آنها، باید به نوع قلیایی اشاره نمود.

قیمت الکترود روکشدار

مزایای انجام جوشکاری قوسی با الکترود روکشدار

جوشکاری قوسی با الکترود روکشدار از کاربردی ترین نمونه جوش کوتاه است که به هنگام فرایند نگهداری، تعمیرات یا تولید در کارگاه ها استفاده می شود. معمولاً در روکشهای این الکترودها مواد متعددی وجود دارد که به هنگام شروع جرقه، عمل تشکیل قوس به گاز را انجام می دهند. عملکرد ذکر شده، سبب می‌شود تا جریان الکتریکی به راحتی در قوس ها ایجاد  شود. پیامد این عمل باعث آسانی شکل‌گیری و ثبات قوس هم می گردد. در هنگام انجام جوشکاری قوسی با استفاده از این الکترود ها، تعداد جرقه ها و یا پاشیدن مواد مذاب کمتر می شود. از مزایای استفاده از الکترودهای روکش دار در فرآیند جوشکاری قوسی، باید به قابل حمل بودن آنها اشاره نمود.

همچنین این الکترودها نسبتاً ارزان و ساده هستند. دیگر مزیت استفاده از این محصول، حفاظت از فلز پر کننده  جوش در برابر اکسایش است که در فرآیند جوشکاری بسیار مهم می باشد. با استفاده از روش جوشکاری قوسی، حفاظت گازی کمکی مورد استفاده قرار نمی گیرد. در این روش، حساسیت فرایند جوشکاری در برابر باد و بوران هم کمتر می‌شود. انواع الکترود روکش دار، در جوشکاری قوسی برای اکثر فلزات قابلیت استفاده دارند. از این محصولات می توان در فضاهایی با دسترسی کمتر هم استفاده نمود. در جوشکاری هایی مانند فولادهای ضد زنگ،  چدن ها، مس، فولادهای کربنی و همچنین در برخی آلیاژهای آلومینیوم هم از جوشکاری قوسی با الکترود روکشدار استفاده می شود.

نقش الکترود روکش دار در جوشکاری چیست

باید بدانید که نقش روکش، در الکترود روکشدار بسیار مهم است. اهمیت روکش الکترود در فرآیند جوشکاری، بالا بوده و برای پروژه های با کیفیت و دقیق  از این محصولات استفاده می شود. روکش در این محصولات، باعث اکسیژن زدایی از فلز می شود و محل جوش را محکم تر می نماید. در الکترود هایی که دارای پودر آهن هستند، می توان میزان رسوب فلز جوش را هم بیشتر نمود. از مهمترین نقش روکشهای الکترود، باید به پایداری قوس الکتریکی و ایجاد آن در کمترین زمان اشاره کرد. همچنین این محصول، از مواد مذاب فلز جوش در برابر اتمسفر هم محافظت می کند.

استفاده از الکترود روکشدار، موجب جلوگیری از ورود انواع ناخالصی ها به درون فلز می شود. همین یک مزیت بزرگ است که بر اساس نوع روکش تعیین می‌گردد. وجود روکش در الکترود، به تولید  سرباره باکیفیت‌تر و محافظت از فلز جوش کمک می‌کند. در هنگام جوشکاری با استفاده از الکترودهای روکش دار، می توان برخی عناصر را به بیرون هدایت کرد. عناصر اکسیژن زا مثل گاز های جذب شده توسط این محصولات، از حوضچه به بیرون هدایت می شوند. به دلیل اینکه در تولید روکش الکترود ها حساسیت زیادی وجود دارد، این محصولات با کیفیت بالا تولید می شوند. به همین دلیل هم در تولید برخی کالاهای فلزی استفاده می گردند. وجود انواع مواد معدنی خالص در این محصولات، در ماندگاری سرباره ها نقش بسزایی را ایفا می کند. 

اجزای تشکیل دهنده الکترود روکش دار و روش تولید آن

تمام الکترودهای روکش دار از دو قسمت، میله فلزی و مغز الکترود تشکیل می شوند که از مهمترین قسمت ها هستند. الکترود باعث می شود که جریان الکتریکی هدایت شود و قوس بین سطح کار و نوک الکترود برقرار شود. در هنگام جریان الکتریکی، مغزی الکترود ذوب می‌شود و بر روی قطعه کار حوضچه مذاب ایجاد می کند که پس از سرد شدن، فلز جوش تشکیل می‌گردد. از دیگر اجزای الکترود روکش دار و پوشش آنها است. این روکش از مواد مختلفی ساخته می شود. در تولید روکش الکترود ها، طبق فرمولاسیون خاص این مواد با یکدیگر ترکیب می شوند و بر روی مفتول فلزی قرار می‌گیرند.  از مواد تشکیل دهنده روکش ها باید به اکسید منگنز، فلورین، فلدسپات، آهک، خاک چینی، اکسید آهن و همچنین مواد تشکیل دهنده گازی مثل خاک اره اشاره نمود.

البته در برخی الکترودها برای اینکه نرخ رسوب بیشتر شود، از پودر فلز هم استفاده میشود. از روش‌هایی که این الکترودها با آن تولید می‌شوند، باید به روش solid extrusion اشاره کرد. در این روش برای تهیه الکترود روکشدار مواد مخلوط شده را، با سیلیکات سدیم که همان چسب شیشه است ترکیب می کنند و به شکل خمیر در می آورند. در ترکیب برخی از این محصولات، سیلیکات پتاسیم استفاده می شود. خمیری که با استفاده از این چسب ها و مواد مخلوط شده به دست می آید، گل الکترود هم نام دارد. برای تولید الکترود به وسیله دستگاه پرس مخصوص، خمیرها بر روی میله فلزی این الکترودها روکش داده می‌شوند.  پس از روکش کردن خمیر بر روی میله فلزی،  آنها را در کوره خشک کن می‌گذارند تا کاملا خشک شوند.

 خرید الکترود روکش دار

اگر قصد خرید الکترود روکشدار را دارید، باید به چند نکته توجه کنید تا محصول مرغوبی را خریداری کنید. برای اینکه بتوانید محصول مدنظر خود را با کیفیت مطلوب خریداری کنید، حتما آنها را از نوع درجه یک انتخاب کنید. البته بسته به نوع جوشکاری، این نوع محصولات نیز متفاوت هستند.  بنابراین قبل از خرید این محصولات، با اطلاعات کافی در مورد جوش قطعه مورد نظر اقدام به خرید الکترود نمایید. همچنین برای اینکه بتوانید محصولاتی مناسب را خریداری کنید، حتماً به برند شرکت سازنده توجه کنید. برندهای معروف تولید الکترود، با بهترین مواد اولیه این محصولات را تولید می‌کنند و همین امر باعث تولید محصولات مرغوب میگردد. مورد دیگر در هنگام خرید الکترود ها که بسیار حائز اهمیت است، قیمت آنها می باشد.

معمولا الکترودها که از نوع قلیایی هستند، دارای قیمت بیشتر بوده اما کارایی بهتری هم دارند. بنابراین پیش از خرید این محصولات، باید به قیمت آنها توجه کنید. برای این که بتوانید محصولاتی مناسبی را  خریداری کنید، می توانید با افراد متخصص در این زمینه هم مشورت نمایید.  امروزه سایت های معتبر و پیشرفته ای در زمینه فروش این محصولات فعالیت می کنند. این سایت ها، دارای مشاوران فروش هستند. این مشاوران اطلاعات بسیار کاملی در مورد انواع مختلف الکترود روکشدار دارند. بنابراین خریداران می توانند، با مشورت گرفتن از این افراد اقدام به خرید بهترین نمونه از این کالاها به صورت اینترنتی نمایند. خرید اینترنتی الکترود ها یکی از راه های آسان، برای خرید ارزان قیمت الکترود میباشد.